Ga door naar het hoofdgedeelteToegankelijkheidsinformatie

ONZE PLANEET

Uitstoot verlagen

Efficiënte operationele werkzaamheden

Vlootstrategie

De exploitatie van moderne en brandstofefficiënte vliegtuigen heeft altijd centraal gestaan in het businessmodel van Emirates. 

Deze continue investering van meerdere miljarden dollars is de grootste betrokkenheid van Emirates, niet alleen voor het comfort van de passagiers, maar ook voor het verminderen van onze impact op het milieu.

We vliegen met een van de jongste vloot wide-body vliegtuigen met een gemiddelde leeftijd van slechts 9,1 jaar, aanzienlijk lager dan het gemiddelde in de sector. Onze nieuwe generatie Airbus A350- en Boeing-vliegtuigen zullen ook zuiniger omgaan met brandstof als ze vanaf respectievelijk 2024 en 2025 in onze vloot worden opgenomen.

Operationele brandstofefficiëntie

Onder leiding van een functieoverschrijdende Operations Efficiency Steering Group implementeren we actief manieren om onnodig brandstofverbruik en uitstoot te verminderen, terwijl we uiteraard de hoogste veiligheidsnormen handhaven.

Emirates heeft een belangrijke stap voorwaarts gezet met de succesvolle implementatie van Green Standard Operating Procedures (Green SOP's) door onze piloten. Het resultaat van een veelzijdige aanpak die opleidingen, bewustzijn, data-analyse en technologie omvat.

Emirates' Green Standard Operating Procedures

Onze Green SOP's omvatten maatregelen zoals: taxiën met minder uitstoot door de motor, verminderd stationair draaien, voorzichtigere inschatting van extra brandstof, landing met geoptimaliseerde welvingsklep, snelheidsbeheer tijdens de vlucht om het brandstofverbruik te minimaliseren en gebruik van directe routingsmogelijkheden. In 2022 en 2023 hebben Green SOP's en andere operationele initiatieven geholpen om het brandstofverbruik met meer dan 50.000 ton en de CO²-uitstoot met meer dan 160.000 ton te verminderen.

Emirates heeft een krachtig brandstofcontrolesysteem en maakt gebruik van geavanceerde gegevensanalyse om het oppompen van brandstof en drinkbaar water te optimaliseren en vliegtuigen met het optimale zwaartepunt te beladen. Onze piloten beschikken over de nieuwste technologie en hulpmiddelen om hun vliegprestaties te controleren en te beoordelen, waardoor ze zich beter bewust worden van de invloed van hun vliegtechnieken op het brandstofverbruik en de CO²-uitstoot.

Sustainable Aviation Fuel (SAF)

Wij steunen initiatieven die bijdragen aan het gebruik van SAF en zijn actief betrokken bij de SAF-industrie die zich momenteel in snel tempo ontwikkelt.

In januari 2023 hebben we een bijzondere demonstratievlucht voltooid van een Boeing 777-300ER die werd aangedreven door 100% SAF in één motor.

Dit is slechts het eerste initiatief binnen de MENA-regio en draagt bij aan de collectieve data en inspanningen van de industrie om uiteindelijk een toekomst van vliegen met 100% SAF mogelijk te maken.

De bijdrage van Emirates aan een CO²-arme economie in de VAE

Emirates heeft ook bijgedragen aan:

 • de ontwikkeling van de roadmap voor power-to-liquid-brandstoffen (PtL) binnen de VAE, gelanceerd in juli 2022 en gezamenlijk opgesteld door het Ministerie van Energie en Infrastructuur en het World Economic Forum; de roadmap schetst de financiële, economische en milieuvoordelen van PtL bij het CO²-arm maken van de luchtvaartindustrie van het land; 
 • de National Sustainable Aviation Fuel Roadmap van de VAE, in januari 2023 gelanceerd door het Ministerie van Energie en Infrastructuur en de General Civil Aviation Authority, die de luchtvaartsector sneller CO²-arm wil maken.
Duurzame energie

We hebben geïnvesteerd in zonne-energiesystemen om schone elektriciteit op te wekken bij onze belangrijkste faciliteiten. In Dubai is dit al gerealiseerd bij het Emirates Engine Maintenance Centre, Emirates Flight Catering, het Emirates Sevens Stadium en ons nieuwe pilootopleidingscentrum dat in 2024 wordt geopend. 

Onze huidige installaties wekken jaarlijks meer dan 9000 MWh hernieuwbare elektriciteit op, waarmee ongeveer vier miljoen kilogram aan CO²-uitstoot wordt bespaard.

Duurzaam transport
We hebben elektrische voertuigen toegevoegd aan onze vloot van auto's die onze meer dan 4000 man sterke cockpitbemanning van en naar het werk in Dubai vervoert. Hiermee besparen we gemiddeld veertien ton CO² op meer dan 2100 ritten per maand.
Naleving van regelgeving

We voldoen aan een toenemend aantal voorschriften en andere verplichtingen met betrekking tot emissies en andere milieuzaken.

Deelname van Emirates aan initiatieven voor emissiehandel en CO²-compensatie

 • ETS: Emirates neemt deel aan het EU-emissiehandelssysteem (ETS), het Zwitserse ETS en het Britse ETS. Alle vluchten die binnen het toepassingsgebied van deze drie regelingen vallen, zijn verplicht emissierechten in te leveren.
 • CORSIA: Emirates heeft toegezegd het Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) te implementeren. CORSIA, opgericht door de ICAO en geïmplementeerd door de ICAO-lidstaten, waaronder de VAE, is bedoeld om de internationale emissies op middellange termijn te stabiliseren op het niveau van 2019 door middel van de afboeking van goedgekeurde en geaccrediteerde CO²-compensaties, en tegelijkertijd extra stimulansen te bieden voor de invoering van duurzame en CO²-arme brandstoffen. 
 • Regelmatige emissieaudits: onze internationale vliegtuigemissies, die het grootste deel van onze Scope 1-emissies vormen omdat we weinig emissies van binnenlandse vluchten hebben, worden extern geverifieerd en gecontroleerd voor CORSIA.
Betrokkenheid van en overleg met stakeholders
Lees hieronder hoe we onze stakeholders actief betrekken bij onze milieu-initiatieven.

De'blijvende betrokkenheid van Emirates bij milieuduurzaamheid

Industrie: We nemen deel aan de volgende milieuwerkgroepen binnen onze industrie en de regelgevende instanties: 

 • IATA Sustainability and Environment Advisory Council (SEAC)
 • IATA’s Sustainable Finance Task Force
 • World Economic Forum Clean Skies for Tomorrow Coalition Steering Committee
 • International Civil Aviation Organisation (ICAO) Committee on Aviation Environmental Protection (CAEP) als een door de VAE voorgedragen deelnemer aan de werkgroepen
 • Arab Air Carriers Organisation (AACO) Environmental Policy Group
 • UAE Private Sector Advisory Council on the Sustainable Development Goals
 • UAE Sustainable Aviation Fuel Committee, opgericht door het ministerie van Energie en Infrastructuur om een roadmap voor SAF binnen de VAE voor te bereiden
 • UAE Aviation Environment Working Group, gefaciliteerd en voorgezeten door de GCAA van de VAE
 • Dubai Airports Environmental Action Group
 • United for Wildlife (UfW) Transport Taskforce, en UfW Middle East and North Africa Chapter Steering Committee
 • UAE Intersectoral Chief Sustainability Officer (CSO) Roundtable, georganiseerd door ADNOC om de samenwerking binnen de private industriële sector binnen de VAE te bevorderen

Leveranciers: We overleggen en werken samen met leveranciers op het gebied van duurzaamheid, inclusief het terugdringen van CO²-emissies. Tot de belangrijkste leveranciers behoren OEM's (vliegtuig- en motorfabrikanten), leveranciers van brandstof, catering en serviceapparatuur aan boord, en het afvalbeheer.

Klanten: We overleggen en werken samen met klanten inzake duurzaamheidsthema's, en beantwoorden een groeiend aantal ESG-vragenlijsten, waaronder die op internationaal erkende platforms zoals EcoVadis en CDP.