Kontynuując przeglądanie naszej strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Kliknij odnośnik do polityki plików cookie, aby dowiedzieć się więcej o plikach cookie.

Informacje na temat wizy ZEA

Przed podróżą do ZEA należy sprawdzić obowiązujące wymogi wizowe i w razie potrzeby postarać się o odpowiednią wizę. Posiadaczy niestandardowych paszportów lub dokumentów podróżnych mogą obowiązywać inne wymogi wjazdowe: dowiedz się, czy musisz ubiegać się o wizę.

Od 29 kwietnia 2016 r. posiadacze pozwolenia na pobyt stały w kraju Rady Współpracy Zatoki Perskiej muszą ubiegać się o wizę do ZEA przed przylotem do Dubaju.

Od 1 maja 2017 r. obywatele Indii legitymujący się zwykłym paszportem ważnym przez co najmniej sześć miesięcy od daty przylotu oraz wizą turystyczną / zieloną kartą wydaną przez USA, której ważność wynosi nie mniej niż sześć miesięcy, mogą otrzymać wizę w chwili przylotu na pobyt nie dłuższy niż 14 dni. Obowiązuje opłata w wysokości 120 AED (kwota ta może ulegać zmianom). Obywatele ci mogą ubiegać się o przedłużenie pobytu na kolejne 14 dni. Obowiązuje opłata w wysokości 250 AED (kwota ta może ulegać zmianom).

Wizy uzyskiwane na lotnisku docelowym

(A) Obywatele krajów wymienionych na poniższej liście nie muszą podejmować żadnych czynności wizowych w celu podróży do ZEA. Po przylocie do Międzynarodowego Portu Lotniczego w Dubaju wystarczy udać się do stanowiska imigracyjnego, gdzie w paszport zostanie wbita bezpłatna 30-dniowa wiza.

Andora
Australia
Brunei
Kanada
Hongkong
Irlandia
Japonia
Malezja
Mauritius
Monako
Nowa Zelandia
Chińska Republika Ludowa
Rosja
San Marino
Singapur
Korea Południowa
Wielka Brytania
Stany Zjednoczone Ameryki
Watykan

(B) Jeśli kraj, którego jesteś obywatelem, znajduje się na poniższej liście, do Twojego paszportu zostanie wbita 90-dniowa wiza zezwalająca na wielokrotny wjazd. Jest ona ważna przez 6 miesięcy od daty wystawienia i zezwala na pobyt łącznie przez 90 dni.

Argentyna
Austria
Belgia
Bułgaria
Chorwacja
Cypr
Czechy
Dania
Estonia
Finlandia
Francja
Niemcy
Grecja
Węgry
Islandia
Włochy
Łotwa
Liechtenstein
Litwa
Luksemburg
Malta
Holandia
Norwegia
Polska
Portugalia
Rumunia
Seszele
Słowacja
Słowenia
Hiszpania
Szwecja
Szwajcaria

Obywatele europejskich krajów z powyższej listy mogą także ubiegać się o wystawianą z wyprzedzeniem płatną wizę, jeżeli 90-dniowa wiza wystawiana w chwili przylotu została w pełni wykorzystana lub jeśli chcą uzyskać wizę z wyprzedzeniem.

Złóż podanie i zapłać za wizę do ZEA on-line

Obywatele krajów objętych obowiązkiem posiadania wizy do ZEA przed wylotem mogą teraz złożyć wniosek wizowy i zapłacić za nią on-line na stronie emirates.com.

Wybierając się do lub przesiadając w Dubaju (podróż z Emirates), masz teraz możliwość złożenia wniosku wizowego i otrzymania wizy przez internet – bez konieczności przedkładania paszportu do ostemplowania.

Wniosek o wizę do ZEA można złożyć w zakładce „Zarządzaj rezerwacją”, po dokonaniu rezerwacji lotu liniami Emirates. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź stronę VFS Global(Otwiera zewnętrzną stronę w nowym oknie).

Przejdź do zakładki „Zarządzaj rezerwacją”

Składanie wniosków wizowych przez Internet jest dostępne dla rezydentów i obywateli wielu krajów z całego świata: Dowiedz się, czy możesz ubiegać się o wizę do ZEA(Otwiera się w nowym oknie). Paszporty wnioskodawców muszą być ważne co najmniej przez 6 miesięcy od daty podróży do Dubaju. Ponadto muszą umożliwiać odczyt cyfrowy – paszporty wypełniane pismem odręcznym nie są akceptowane.

Usługa ta dostępna jest jedynie dla pasażerów posiadających potwierdzoną przez Emirates rezerwację, dla której wystawiony został już e-bilet na lot Emirates, a plan podróży określa czas pobytu w Dubaju. Loty do Dubaju i z Dubaju muszą figurować na jednym bilecie i muszą odbywać się na pokładzie Emirates. Uwaga: pasażerowie podróżujący do i z Dubaju na pokładzie samolotów innych przewoźników nie są uprawnieni do skorzystania z możliwości składania wniosków wizowych przez Internet. 

Wnioski wizowe należy składać co najmniej na 4 dni robocze przed przylotem do Dubaju (należy brać pod uwagę dni wolne od pracy w ujęciu międzynarodowym), niemniej jednak linie Emirates zalecają, aby uczynić to możliwie najwcześniej. Wizy wydane w ten sposób upoważniają do pobytu w Dubaju przez 96 godzin, 30 dni lub 90 dni. Po przyznaniu wizy jej data ważności nie może zostać przedłużona.

Inne sposoby starania się o wizę

Osoby posiadające członków rodziny lub bliskich krewnych będących rezydentami ZEA mogą starać się o wizę za ich pośrednictwem. Uwaga: ten sposób dostępny jest wyłącznie dla rezydentów ZEA. Więcej informacji na ten temat znajduje się na stronie ZEA.

W razie potrzeby prosimy odwiedzić stronę Ministerstwa ds. naturalizacji i stałego pobytu Dubaju(Otwiera zewnętrzną stronę w nowej karcie), aby dowiedzieć się więcej o innych kategoriach sponsorów, takich jak np. hotele lub firmy.

Procedury imigracyjne w Dubaju

W ramach dodatkowych środków bezpieczeństwa, organy imigracyjne na Międzynarodowym Lotnisku w Dubaju dokonują obecnie skanowania siatkówki oka wybranych losowo pasażerów.

Osoby wybrane do procedury skanowania siatkówki oka po pojawieniu się przy stanowisku skanowania zostaną poproszone o przedłożenie kopii wizy w paszporcie lub wydrukowanej strony potwierdzającej otrzymanie wizy, gdzie znajduje się jej numer. Brak posiadania przy sobie kopii wizy nakłada obowiązek pokrycia opłaty w wysokości 30 AED – płatne wyłącznie w AED.

Uwaga: Obowiązek otrzymania wizy, jeśli takowa jest potrzebna, spoczywa wyłącznie na podróżnym, my zaś nie ponosimy żadnej odpowiedzialności w przypadku jego niedopełnienia. Zapoznaj się także z naszym Regulaminem. Prosimy także pamiętać, iż zgoda na wjazd do ZEA zależy od decyzji urzędników imigracyjnych.