Polityka dotycząca plików cookieKorzystanie z witryny oznacza jednoczesne wyrażenie zgody na pliki cookies. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz klikając na link Polityka dotycząca plików cookie.
OK
[ Polski ]English
Pomiń i przejdź do głównej treści

Wizy i informacje paszportowe

Wizy i informacje paszportowe

Wizy Zjednoczonych Emiratów Arabskich

Przed podróżą do ZEA należy sprawdzić obowiązujące wymogi wizowe i, w razie potrzeby, postarać się o odpowiednią wizę. Właścicieli niestandardowych paszportów lub dokumentów podróżnych mogą obowiązywać inne wymogi wjazdowe: wymogi wizowo-paszportowe można sprawdzić tutaj.

Obywatele regionu Zatoki Perskiej, tj. Bahrajnu, Kuwejtu, Omanu, Kataru i Arabii Saudyjskiej nie mają obowiązku posiadania wizy, aby podróżować do ZEA.

Wizy pobytowe uzyskiwane na lotnisku docelowym

Obywatele krajów wymienionych na poniższej liście nie muszą podejmować żadnych czynności wizowych w celu podróży do ZEA. Po przylocie na Międzynarodowe lotnisko w Dubaju wystarczy udać się w kierunku Urzędu imigracyjnego, gdzie w paszport zostanie wbita bezpłatna 30-dniowa wiza. Okres ważności wizy może zostać wydłużony o kolejne 30 dni za dodatkową opłatą.

Kraje objęte tym programem

Australia
Andora
Austria
Brunei
Belgia
Bułgaria
Chorwacja
Cypr
Czechy
Dania
Estonia
Finlandia
Francja
Grecja
Hiszpania
Holandia
Hongkong 
Hiszpania 
Irlandia
Islandia
Japonia
Kanada
Korea Południowa 
Liechtenstein
Litwa
Luksemburg
Łotwa
Malezja
Malta
Monako
Norwegia
Nowa Zelandia
Polska
Portugalia
Rumunia
San Marino
Singapur
Słowacja
Słowenia
Szwecja
Szwajcaria
Watykan
Węgry
Wielka Brytania
Włochy 
USA

Podróżni z krajów, które nie zostały wymienione na liście powyżej, muszą postarać się o wizę przed wyjazdem.

Złóż podanie i zapłać za wizę do ZEA on-line

Obywatele krajów objętych obowiązkiem posiadania wizy do ZEA przed wylotem mogą teraz złożyć wniosek wizowy i zapłacić za nią on-line na stronie emirates.com.

Wybierając się do lub przesiadając w Dubaju (podróż z Emirates), masz teraz możliwość złożenia wniosku wizowego i otrzymania wizy przez internet - bez konieczności przedkładania paszportu do ostemplowania.

Wniosek o wizę do ZEA można złożyć w zakładce Zarządzanie rezerwacją, po dokonaniu rezerwacji lotu liniami Emirates.

Przejdź do zakładki Zarządzanie rezerwacją

Składanie wniosków wizowych przez internet jest dostępne dla rezydentów wielu krajów z całego świata: lista uprawnionych krajów znajduje się tutaj. Paszporty wnioskodawców muszą być ważne co najmniej przez 6 miesięcy przed datą podróży do Dubaju.

Usługa ta dostępna jest jedynie dla pasażerów posiadających potwierdzoną przez Emirates rezerwację, dla której wystawiony został już e-bilet na lot Emirates, a plan podróży określa czas pobytu w Dubaju. Uwaga: pasażerowie podróżujący do i z Dubaju na pokładzie samolotów innych przewoźników nie są uprawnieni do skorzystania z możliwości składania wniosków wizowych przez internet. 

Wnioski wizowe należy składać co najmniej na 4 dni robocze (należy brać pod uwagę dni wolne od pracy w ujęciu międzynarodowym) przed przylotem do Dubaju, niemniej jednak linie Emirates zalecają, aby uczynić to możliwie najwcześniej. Wizy wydane w ten sposób upoważniają do pobytu w Dubaju przez 96 godzin lub 30 dni.

Inne sposoby starania się o wizę

Osoby posiadające członków rodziny lub bliskich krewnych będących rezydentami ZEA, mogą starać się o wizę za ich pośrednictwem. Uwaga: ten sposób dostępny jest wyłącznie dla rezydentów ZEA. Więcej informacji na ten temat znajduje się na stronie ZEA tutaj.

W razie potrzeby, prosimy odwiedzić stronę Ministerstwa ds. naturalizacji i stałego pobytu Dubaju, aby dowiedzieć się więcej o innych kategoriach sponsorów, takich jak np. hotele lub firmy.

Procedury imigracyjne w Dubaju

W ramach dodatkowych środków bezpieczeństwa, organy imigracyjne na Międzynarodowym Lotnisku w Dubaju dokonują obecnie skanowania siatkówki oka wybranych losowo pasażerów.

Osoby wybrane do procedury skanowania siatkówki oka, po pojawieniu się przy stanowisku skanowania zostaną poproszone o przedłożenie kopii wizy w paszporcie lub wydrukowanej strony potwierdzającej otrzymanie wizy, gdzie znajduje się jej numer. Brak posiadania przy sobie kopii wizy nakłada obowiązek pokrycia opłaty w wysokości 30 AED - płatne wyłącznie w AED.

Uwaga: Obowiązek otrzymania wizy, jeśli takowa jest potrzebna, spoczywa wyłącznie na podróżnym, my zaś nie ponosimy żadnej odpowiedzialności w przypadku jego niedopełnienia. Zapoznaj się także z naszym Regulaminem. Prosimy także pamiętać, iż zgoda na wjazd do ZEA zależy od decyzji urzędników imigracyjnych.